Розвиток обліку, аудиту та оподаткування в умовах інноваційної трансформації соціально-економічних систем

На базі кафедри аудиту, обліку та оподаткування 30 листопада 2023 р. відбулась ХІ Міжнародна науково-практична конференція «Розвиток обліку, аудиту та оподаткування в умовах інноваційної трансформації соціально-економічних систем» (ХІ International Scientific and Practical Conference «Development оf Accounting, Audit and Taxation іn the Conditions of Innovative Transformation of Socio-Economic Systems»).

Відкрив конференцію із вступним вітальним словом Голова організаційного комітету Андрій Тихий, к.т.н., доцент, проректор з наукової роботи та міжнародних зв’язків ЦНТУ. Він оголосив склад учасників конференції, підкреслив необхідність розвитку науки та міжнародної співпраці навіть у воєнний час та побажав плідної роботи.

Заступники голови оргкомітету конференції Наталія Шалімова, д.е.н., професор, декан економічного факультету та Галина Кузьменко к.е.н., доцент, заслужений економіст України, кавалер ордена княгині Ольги, член Ради стейкхолдерів економічного факультету ЦНТУ у своїх привітаннях до учасників конференції побажали плідної роботи, мирного неба та висловили сподівання, що наступна конференція буде проведена безпосередньо у стінах нашого університету.

З вітальними словами виступили наші закордонні партнери, співорганізатори конференції: Божена П’єхович, доктор економічних наук, ректор, Академія прикладних наук Мазовія (м. Седльце, Польща); Ісазаде Наміг Агагейдар Огли, доктор філософії з бізнес-адміністрування, асоційований професор, член правління, Міжнародний Науковий, Освітній та Учбовий Центр (м. Таллінн, Естонія); Бабунашвілі Теймураз, доктор економічних наук, професор, Президент, Грузинська Академія наук бізнесу (Georgian Business Academy of Science), Почесний Громадянин Тбілісі (м. Тбілісі, Грузія).

У роботі Пленарного засідання із доповідями виступили Вячеслав Биковець, генеральний директор Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України (м. Київ, Україна) з темою «Бізнес-асоціації та галузеві об’єднання в системі розвитку і підтримки інноваційного підприємництва в Україні»; Магдалена Айхель, д.е.н., професор кафедри фінансів і бухгалтерського обліку з Академії Прикладних Наук Мазовія (м. Седльце, Польща) – Податковий контроль як один із методів зменшення надходжень із невідомих джерел; Лариса Цандекова, начальник Управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області (м. Кропивницький, Україна) – Ефективність державного фінансового контролю у сфері публічних закупівель та діяльності органів місцевого самоврядування; Кшиштоф Шліхцінський, д.е.н., професор з Академії Прикладних Наук Мазовія (м. Седльце, Польща) – Перманентний «аудит» рейтингових агентств на ринку цінних паперів; Олександр Коломоєць, к.ю.н., доцент, провідний фахівець з організації наукової роботи відділу забезпечення діяльності Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (м. Кропивницький, Україна) – Організація проведення судових експертиз та експертних досліджень з економічних питань; Наталія Зарудна, к.е.н., доцент, доцент кафедри обліку і оподаткування із Західноукраїнського національного університету (м. Тернопіль, Україна) – Організація робочого часу обліково-аналітичного персоналу в умовах воєнного часу; Ганна Грищук, PhD, доцент кафедри аудиту та економічного аналізу, в.о. голови Ради молодих вчених із Державного податкового університету (м. Ірпінь, Україна) – Роль малих підприємств у ринковій економіці України.

Від ЦНТУ виступили представники кафедри аудиту, обліку та оподаткування к.е.н., професор, завідувач кафедри Олена Магопець з доповіддю на тему «Фіскальна спроможність місцевих бюджетів України в умовах війни» та к.е.н., доцент Тетяна Фоміна з доповіддю на тему «Зупинка реєстрації податкових накладних: ефективний інструмент податкового контролю чи тиск на бізнес?».

Особливістю даної конференції є надзвичайно висока зацікавленість здобувачів вищої та фахової передвищої освіти в її роботі, так на Пленарному засіданні зі своїми доповідями виступили: Галина Фербей з Чернівецького торговельно-економічного інституту Державного торговельно-економічного університету (м. Чернівці, Україна) на тему – «BOOKKEEPER» - вітчизняний програмний продукт: облік, звітність, сучасність та перспективи (науковий керівник: к.е.н., доцент Сергій Рилєєв); Дарія Біндюг із Сумського національного аграрного університету (м. Суми, Україна) з темою – Соціальна відповідальність суб’єктів господарської діяльності як складова громадянської освіти у системі обліку та інтегрованої звітності (науковий керівник: к.е.н., доцент Ярміла Ткаль); Софія Бородавка та Єлизавета Заворотна з ВСП «Фаховий коледж економіки і технологій Національного університету «Чернігівська політехніка» (м. Чернігів, Україна) із темою – Розвиток готельно-ресторанного бізнесу в Україні (науковий керівник: PhD Ірина Маслюк).

Всі доповіді супроводжувались цікавими презентаціями, питаннями до спікерів та жваво обговорювались учасниками.

Всього на участь у конференції було подано понад 160 тез доповідей, які представили майже 300 учасників. Географія авторів наукових тез, які прийняли участь в роботі цьогорічної конференції, вже за традицією, доволі широка. Окрім закордонних учасників з Польщі, Грузії та країн Балтії, участь прийняли представники українських закладів вищої освіти різних рівнів, науково-дослідних установ, а також фахівці-практики.

На завершення зауважимо, що ХІ Міжнародна науково-практична конференція «Розвиток обліку, аудиту та оподаткування в умовах інноваційної трансформації соціально-економічних систем», цього року вже традиційно відбулася на високому науковому та організаційному рівні, що підтвердили всі її учасники.

© 2024 KNTU