Тренінг-інтенсив H2020 Proposal Writing Camp for Ukraine

16-18 грудня 2019 року у Державній науково-технічній бібліотеці за підтримки Європейської Комісії та Міністерства освіти і науки України відбувся тренінг-інтенсив H2020 Proposal Writing Camp for Ukraine «Підтримка співпраці між Україною та ЄС в галузі досліджень та інновацій: тренінги для експертів “Horizon 2020” для надання допомоги дослідникам державного та приватного секторів».


Захід проводився з метою навчання експертів для подальших консультацій науковців з підготовки конкретних проектних пропозицій та подання їх на конкурси «Horizon 2020». Метою Консультацій експертів є надання інформації про спосіб підготовки пропозицій, про спосіб визначення відповідних партнерів у ЄС та про те, як представити власну експертизу, з метою підтримки успішної участі України у Рамковій програмі ЄС «Horizon 2020» та Європейському дослідницькому просторі. Робоча мова заходу: англійська.


Ділилися знаннями та досвідом із учасниками кваліфіковані тренери Європейської Комісії – Джордж Бонас (George Bonas) та Мартін Фелікс Гайдусек (Martin Felix Gajdusek).


Учасниками тренінгу стали 26 експертів, відібрані серед понад 300 претендентів, серед яких дослідники, новатори та представники приватного сектору, які вже мають досвід підготовки і подання грантових пропозицій. Від Центральноукраїнського національного технічного університету участь у тренінгу приймала доктор економічних наук, декан факультету обліку та фінансів, професор кафедри аудиту та оподаткування Шалімова Наталія.



Насичене навчання експертів написання грантових пропозицій «Horizon2020» пройшло в інтерактивному форматі, під час якого презентації змінювалися практичними заняттями, роботою в групах та кейсовими завданнями.


У перший день тренінгу акцент був зроблений на важливості розвитку інновацій для України шляхом розширення співробітництва між дослідниками, підприємцями та суспільством, активній участі у конкурсі «Horizon 2020» та підготовці нових ідей для участі у науково-дослідній програмі «Horizon Європа», 2021-2027», яка має замінити «Horizon 2020». Основна увага зустрічі була прикута до структури та особливостей заповнення програмної заявки, а саме ключової, технічної частини (Part B).


На другий день тренінгу обговорювали процедури створення сильного та конкурентоспроможного Консорціуму, шляхи пошуку партнерів для роботи над майбутнім проектом та механізм оцінки проектної заявки. Учасники перейшли до практичних занять і роботи у групах: кожна з трьох груп отримала тему Робочої програми і мала можливість спробувати свої сили в заповненні програмної заявки: виокремити робочі пакети проєкту, правильно визначити цілі, описати концепцію та методологію, підкреслити інноваційний потенціал. Після презентації своїх напрацювань учасники міні-груп отримали зворотній зв’язок від аудиторії, коментар та зауваження від тренерів.


Третього дня учасники обговорювали процес формування бюджету проєкту та вчились ефективно розподіляти кошти на кожен робочий пакет.


Участь у тренінгу є важливою та знаковою для нашого університету, оскільки розширює можливості для участі у міжнародних програмах і дозволяє отримати в майбутньому індивідуальні розширені консультації від тренерів.


© 2024 KNTU