Конкурс «Податки очима молоді»

Згідно Плану проведення заходів факультету обліку і фінансів Кіровоградського національного технічного університету у школах міста, 21 листопада 2016 року викладачами кафедри аудиту та оподаткування кандидатами економічних наук, доцентами Пугаченко Ольгою Борисівною та Фоміною Тетяною Володимирівною було проведено конкурс «Податки очима молоді».

Цей захід відбувся на базі спеціалізованого закладу економічного профілю – Комунальний заклад «Навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 34 економіко-правовий ліцей «Сучасник» дитячий юнацький центр» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області.

Кафедрою аудиту та оподаткування було організовано конкурс серед школярів. Вивчення економічних дисциплін у такій формі:
• розвиває оригінальність, швидкість, гнучкість мислення, пам'ять, увагу та фантазію;
• допомагає оволодінню навичками застосування отриманих у школі знань для вирішення нестандартних економічних ситуацій;
• виховує високу культуру мислення, інтерес до вивчення економічних дисциплін та вказує на потребу здобуття нових знань.

Таке ненав’язливе ознайомлення з основними економічними категоріями сприятиме виваженому вибору майбутньої професії економіста.

Конкурс проводився у п’ять турів. За правильну відповідь учні отримували бали у вигляді так званих «золотих злитків», кількість яких у кожного учасника і дала змогу визначити переможців.
• У І турі учасники витягали навмання записки із зазначенням або права платника податків, або обов’язку платника податків згідно із вимогами Податкового кодексу України, а потім надавали відповідь, що саме це є;
• ІІ тур конкурсу проводився у вигляді тестових питань з історії оподаткування. Надання відповідей на питання другого туру багато в чому базувалось на знаннях школярів з історії;
• ІІІ тур вимагав від учасників творчого підходу до висловлення їх розуміння основних принципів оподаткування.
За правильну відповідь на перших трьох турах учні отримували по 1 «золотому злитку».
• IV тур надав змогу школярам отримати по 3 «золотих злитки» за кожну правильну відповідь на питання більш складного рівня без додаткових підказок. За кожну підказку віднімався один «золотий злиток».
• V тур передбачав відповідь на бліц-питання, яке одразу давало можливість отримати цінний приз.

У конкурсі прийняли участь 15 школярів, серед яких 4 особи було нагороджено грамотами конкурсу «Податки очима молоді» і цінними призами.
І місце посіла учениця 11-А класу Мазуренко Вікторія;
ІІ місцеКалашников Станіслав;
грамоти і призи за активну участь отримали Мартиненко Марина та Жердієва Ірина.

Школярі із вдячністю і великим інтересом сприйняли даний захід. По закінченні конкурсу учні із захопленням просили продовжувати співпрацю з кафедрою аудиту та оподаткування у різних форматах, адже на власному досвіді переконались, що вивчати податки можна цікаво і у нестандартній формі. Юнаки та дівчата показали себе з найкращої сторони, проявили кмітливість, залишили приємне враження, адже вони, без спеціальної економічної підготовки, в основному надали правильні відповіді, показали своє вміння логічно і нестандартно мислити та проявили зацікавленість до вивчення економічної науки.

© 2024 KNTU